‘Je bent er goed in. Maar krijg je er energie van?’ Deze kop las ik vorige week. Ik hou er wel van, van die prikkelende koppen waardoor je even een moment neemt om na te denken. Lang niet altijd kan ik me vervolgens vinden in de teksten die schuilgaan achter de aansprekende koppen van de heren van 365dagensuccesvol.nl. Hoe onnatuurlijk zou het zijn als je 365 dagen per jaar succesvol bent? Iedereen heeft wel eens een off-day. En – zoals ik pas met mijn dochter concludeerde – juist wat zwart in het schilderij laat de andere felle kleuren nog mooier uitkomen! Kortom, door wat tegenslag komen de mooie dingen in het leven nog beter uit. Maar goed, nu klink ik alsnog als zo’n positivo die alles maar wil omdenken naar iets positiefs. Waarmee ik ook weer niet tegen Berthold Gunster met zijn Omdenk-beweging aan wil schoppen. Het is telkens weer leuk om te zien en te lezen hoe je ‘problemen’ (of eigenlijk: uitdagingen) anders kunt benaderen. Zelfs in de Bijbel staan veel bekende teksten over positief denken en de effecten daarvan. Zelf pas ik de genoemde theorieën en ideeën  – niet alleen zakelijk, maar ook privé – regelmatig toe.

Wat – zul je je misschien afvragen – is dan de strekking van je verhaal? Nou, soms mág je ook gewoon even balen, even een dip hebben, alles even heel stom vinden, even uithuilen en opnieuw beginnen! Ga hout hakken, gooi met servies, zing keihard mee met de meest foute muziek, sport je helemaal suf… Vind een uitlaatklep die bij je past en geef je er even lekker aan over. Wedden dat er vanzelf weer een glimlach doorbreekt en je je weer een stuk beter voelt? Wat donkere kleuren in je schilderij laten de felle kleuren alleen maar mooier uitkomen!